Γαλατόπιτα με πορτοκάλι και κανέλα

Γαλατόπιτα με πορτοκάλι και κανέλα


Κλασική ελληνική πίτα-γλυκό με βάση το φρέσκο γάλα!

Υλικά

για το χωριάτικο φύλλο

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι

½ κουταλιά της σούπας ξύδι

¼ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο

1 – 1½ κούπες χλιαρό νερό

αλεύρι για το άνοιγμα

½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Μπορούμε για να μην φτιάχνουμε δικό μας φύλλο, να πάρουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.

για τη γέμιση

100 γραμμάρια βούτυρο

2 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

2 λίτρα φρέσκο γάλα

2 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι

3 βανίλιες

Ξύσμα από 1 ½ πορτοκάλι

5 αβγά

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύδι, και λίγο νερό. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό σταδιακά. Θέλουμε μια ζύμη μαλακή που να μη κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, σε μέγεθος λεμονιού, αλευρώνουμε την επιφάνεια μας και ανοίγουμε φύλλο αλευρώνοντας συνεχώς για να μην κολλάει.

για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το σιμιγδάλι και το ξύσμα, χτυπάμε με το σύρμα. Όταν πήξει ελαφρώς αποσύρουμε από τη φωτιά, μόλις κρυώσει λίγο χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά και τα προσθέτουμε στη κρέμα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.

Αλείφουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι και απλώνουμε 2 φύλλα, θέλουμε να προεξέχουν από τα τοιχώματα. Απλώνουμε την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που περίσσεψαν στα τοιχώματα. Περιχύνουμε με μισό φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Η Γαλατόπιτα με πορτοκάλι και κανέλα είναι έτοιμη, τρώγεται ζεστή πασπαλισμένη με κανέλα!



SHARE

Άγγελος Μαμίας

Εναλλακτική Ενημέρωση ’ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου