Γνωρίστε τα 10 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου
Όμορφα, μεγαλόπρεπα και εξαιρετικά επικίνδυνα, κάποια ηφαίστεια του κόσμου, εκτός από το να εντυπωσιάζουν, ξυπνάνε και τους μεγαλύτερους φόβους μερικών που ο Βεζούβιος τους έχει στιγματίσει…
Soufriere Hills, Μοντσερράτ
Το πανέμορφο τροπικό νησί Μοντσερράτ της Καραϊβικής διαθέτει ένα… τέρας στο κέντρο του, το ηφαίστειο Soufriere Hills. Αφότου εξερράγη το 1995, συνεχίζει να συμπεριφέρεται άσχημα, καταστρέφοντας την πρωτεύουσα, το Plymouth, και καθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος του νησιού μη κατοικήσιμο.
Krakatoa, Ινδονησία
Μετά την καταστροφή της Πομπηίας από το Βεζούβιο, η έκρηξη του Krakatoa το 1883 είναι μία από τις χειρότερες που έχουν μείνει στην ιστορία. Ο ήχος της έκρηξης καταγράφεται ως ο πιο δυνατός που έχει υπάρξει ποτέ, με τους κρότους να ακούγονται σε απόσταση 5 χιλιάδων χιλιομέτρων κι όταν, ύστερα από 36 ώρες, έπαψαν οι εκρήξεις, το μισό νησί είχε εξαφανιστεί. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τσουνάμι με κύματα ύψους 15 μέτρων με αποτέλεσμα τριακόσια χωριά να καταστραφούν και πάνω από 36 χιλιάδες άτομα να πνιγούν από τα μεγάλα κύματα.
Yellowstone Caldera, Ηνωμένες Πολιτείες
Πρόκειται για ένα υπέρ-ηφαίστειο, το οποίο, η αλήθεια είναι, ακούγεται πολύ τρομακτικό. Ευτυχώς, τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια είχε μόλις 3 εκρήξεις, αλλά η πιθανότητα υδροθερμικών εκρήξεων οδήγησε τη Γεωλογική Έρευνα των Η.Π.Α. να το κατηγοριοποιήσει στις «μεγάλες απειλές».
Piton de la Fournaise, Réunion
Ένα από το πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, το Piton de la Fournaise στο γαλλικό νησί Réunion του Ινδικού Ωκεανού, έχει σημειώσει μεγάλες εκρήξεις 4 φορές τα τελευταία 8 χρόνια. Εξαιρώντας το ηφαίστειο, το νησί αποτελεί ένα ειδυλλιακό, τροπικό νησί, το οποίο, μάλιστα, φιλοξενεί και το εξοχικό του ποδοσφαιριστή Ζινεντίν Ζιντάν.
Όρος Fuji, Ιαπωνία
Μια από τις πιο διάσημες κορυφές του πλανήτη, το όρος Fuji αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Ιαπωνίας. Παρ’ όλο που κατατάσσεται στα ενεργά ηφαίστεια, το Fuji δεν έχει σημειώσει έκρηξη από το 1708, οπότε οι πιθανότητες δραστηριότητας θεωρούνται χαμηλές.
Όρος Bromo, Ινδονησία
Η Ινδονησία φαίνεται πως τα πηγαίνει… καλά με τα ηφαίστεια, μετρώντας αρκετά, όπως το Ijen, το Ranjani, το Semeru, το Kelimutu και πολλά άλλα. Το Bromo, όμως, στην ανατολική Ιάβα, έχει ύψος 2.329 μέτρα και η πιο πρόσφατη έκρηξή του έλαβε χώρα το 2011. Οι συνήθεις εκρήξεις του είναι μικρές και δεν διαρκούν πολύ, με μεγαλύτερες το 1915-1916 και το 1948. Το 2004 σημείωσε και μια θανάσιμη έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα.
Shishaldin, Αλάσκα, Η.Π.Α.
Στις Αλεούτιες νήσους στην Αλάσκα, το Shishaldin θα ήταν ό,τι πρέπει για σκι, αν δεν είχε καταγεγραμμένες διάφορες εκρήξεις κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. Έχει σημειώσει τις περισσότερες εκρήξεις στην Αλάσκα, αλλά δεν είναι όλες τους επιβεβαιωμένες. Η πιο πρόσφατη δραστηριότητά του ήταν το 1999.
Popocatepetl, Μεξικό
Διαγράφεται πάνω από την πόλη του Μεξικού, όταν η ομίχλη το επιτρέπει, και φαίνεται πως η παρουσία του είναι μάλλον ανησυχητική για τους γεωλόγους. Η αυξανόμενη δραστηριότητά του συμπεριλαμβάνει διάφορες εκρήξεις ατμού και σκόνης και μια δυνατή έκρηξη στο κοντινό μέλλον μοιάζει πολύ πιθανό ενδεχόμενο.
Kilauea, Χαβάη
Το ηφαίστειο Kilauea στο νησί της Χαβάης μπαίνει κι αυτό στη λίστα με τα πιο ενεργά του κόσμου, αποτελώντας ένα εκπληκτικό θέαμα: κόκκινη, καυτή λάβα να πέφτει αργά μέσα στον ωκεανό, προκαλώντας βρασμό στη θάλασσα και μεγάλα, άσπρα σύννεφα ατμού.
Όρος Αίτνα, Ιταλία
Το… ευερέθιστο αυτό βουνό της Σικελίας κερδίζει τον τίτλο του πιο ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης και παρ’ όλο που σημειώνει σχεδόν μόνιμη δραστηριότητα, αποτελεί μεγάλη τουριστική ατραξιόν. Οι τουρίστες μπορούν να πάνε εκδρομή και να εξερευνήσουν τα χωράφια από λάβα, τις ηφαιστειακές σπηλιές, τα τούνελ και τις ρωγμές, προσέχοντας πάντα να κρατούν τις αποστάσεις τους.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου