Μπακαλιάρος: Tips για την επιλογή και το ξαρμύρισμά του!
Η Εθνική μας επέτειος πλησιάζει και ετοιμαζόμαστε να γευτούμε τον παραδοσιακό μπακαλιάρο. Οι παραλλαγές που μπορεί να πρωταγωνιστήσει είναι πολλές και σίγουρα η σκορδαλιά είναι από τα πιο ταιριαστά συνοδευτικά του. Πριν καταλήξει όμως στο τραπέζι μας πρέπει να προσέξουμε τα κριτήρια επιλογής του και φυσικά τον τρόπο που θα τον ξαρμυρίσουμε. Δυο παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητά του και την γεύση του.
Πώς επιλέγουμε σωστά μπακαλιάρο;
Χρώμα & Υφή
Η πρώτη περίπτωση είναι να αγοράσετε φιλέτα μπακαλιάρου. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του φροντίστε το κρέας του να είναι λαμπερό, παχύ και λευκό. Η ελαφριά λάμψη στο σημείο της ουράς είναι πολύ καλό σημάδι.
Η δεύτερη περίπτωση είναι τα «φύλλα» μπακαλιάρου τα οποία πρέπει να τα ξεκοκαλίσετε μόνοι σας. Ισχύει το ίδιο και γι’ αυτά όσον αφορά στο χρώμα και την υφή. Αυτή η λύση είναι πιο οικονομική αλλά απαιτεί περισσότερη ώρα προετοιμασίας συμπεριλαμβανομένου το ξεκοκάλισμα και το ξαρμύρισμα.
Τρίτη περίπτωση και πιο εύκολη από τις δύο προηγούμενες είναι να αγοράσετε απευθείας έτοιμα ξαρμυρισμένα φύλλα μπακαλιάρου τα οποία φυσικά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο.
Ξαρμύρισμα
Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο με τρεχούμενο νερό βρύσης πριν τον ξαρμυρίσουμε.
Κόβουμε την ουρά με ένα ψαλίδι και τα τα πτερύγιά του (αν δεν είναι φιλέτο). Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό βάζουμε τα κομμάτια και τα αφήνουμε για ένα 24ωρο.
Αλλάζουμε τακτικά νερό για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο αλάτι. Έπειτα αφαιρούμε τα κόκκαλα.
Σκουπίζουμε το μπακαλιάρο πιέζοντας τα κομμάτια ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας και είναι έτοιμος για μαγείρεμα.
Tips για το μαγείρεμα
Αν πρόκειται να τον τηγανίσετε μην υπερβείτε τα 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά είναι αρκετά για να ροδίσει.
Αν τον τηγανίσετε σε κουρκούτι, αφήστε τα κομμάτια μέσα λίγη ώρα να μουλιάσουν και μην ξεχνάτε να αραιώστε το κουρκούτι με κρύο νερό για να μην απορροφήσει πολύ λάδι το ψάρι.
Συνταγή: Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο
Υλικά
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
4 κομμάτια κατεψυγμένο μπακαλιάρο πλακί
4 πατάτες
2 ντομάτες σε φέτες
Λεμόνι
Αλατοπίπερο
Ελαιόλαδο
Σκόρδο
Εκτέλεση
Απλώνουμε τις κομμένες πατάτες στο ταψί από πάνω βάζουμε τα κρεμμύδια πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και σκόρδο.
Έπειτα, στρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια φέτα ντομάτας.
Περιχύνουμε με λάδι και λεμόνι.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου